What we do / Architects - Planners / case study /

Emaar Mosque

The afore-illustrated design will provide for a spiritual home by integrating a sacred space with a plaza like no other, designed to act as a public and touristic place.

The afore-illustrated design will provide for a spiritual home by integrating a sacred space with a plaza like no other, designed to act as a public and touristic place. It will allow people to walk seamlessly from Creek tower to the plaza, to the Mosque, to the Creek through well-integrated spiritual sanctum.
An offshoot of Pendentive Courtyard dome mosque style, the Mosque form emerges from two intersecting axes, each reflecting the Linear park connecting the Creek tower with the Creek and an invisible line of direction to Mecca called the Qibla that unites the worshiper with the Ka’ba.
A bridge, connecting the Creek tower plaza with the creek waterside via linear park, isolates the worshipers from the hustle and bustle of the city and prepares them for a spiritual journey, together with a unique experience.
Once the worshipers pass the bridge located along the Creek Tower linear park axis, they find themselves amongst the tranquil of two smooth organic masses inspired by a dome, which is the symbolic representation of the “Vault of Heaven”. The form also takes inspiration from the geographic landform of UAE, especially the sand dunes.

Client

Emaar

Program

Architecture Design Competition

Articles

""