What we do / Architects - Planners / case study /

Edithvale Community Centre

The project is distinguishable for it’s attempts to mend a fragmented urban fabric both architecturally and socially, becoming a beacon that supports the City’s plans to encourage development along its Avenues.

Previously operating from an existing elementary school, the re- development of this site creates a 50,000 s.f. community centre within a re-vitalized neighbourhood park. Located in the North York area of Toronto, the project addressed many of the growth issues experienced by a City in transition. This being the case, the project is distinguishable for it’s attempts to mend a fragmented urban fabric both architecturally and socially, becoming a beacon that supports the City’s plans to encourage development along its Avenues. The facility is organised to provide a high level of access to community programs and events, becoming the community’s focal point. Conceptualized in a T-shaped plan form, the building provides the backdrop to an urban forecourt, as well as a contrasting neighbourhood entrance court. A double- height lobby links both major entrances of the two-storey building as well as provides an informal assembly space at its nexus. The flexible characteristics of the design are evident in its overall planning as well as its detail. Multi-purpose rooms and arts rooms are a major component in the building’s program supported by athletic functions that include a gym, exercise room and aerobics studios.

Client

City of Toronto

Program

Architectural Design, Interior Design