What we do / Architects - Planners / case study /

Science teaching complex at the university of waterloo

The project is a major five-storey addition squaring off the existing three-storey L-shaped building.

The project is a major five-storey (with full basement) addition squaring off the existing three-storey L-shaped building. Two main entries lead to a voluminous, sky-lit atrium space separating, but also connecting and integrating, the new and the existing. The atrium is spatially interconnected with a generous basement hallway, which provides access to five 150 seat classrooms, located at the lowest level of the building. High ceilings and daylight ooze through ample floor openings to keep the space airy and welcoming, denying the typical basement feeling of enclosure.

The Student Life Centre occupies the ground floor with ancillary programs, Starbucks Cafe and spacious 450-seat lecture hall which spans between and is accessible from the 1st and the 2nd floor. Besides the upper portion of the lecture hall, the second floor houses faculty and administrative offices with a Student Advisor Reception and large study lounge. Punctuating the 3rd, the 4th and partially the 5th floor are faculty offices, as well as numerous teaching laboratories fully equipped with the state-of-the-art scientific equipment and support facilities. While the new addition is fully integrated with the university’s district energy system and specialized central services network, the building-specific central service room fills the remainder of the 5th floor housing air handling units and other major mechanical equipment, as well as an emergency generator and major electrical switch gear.

In keeping with the university’s network of internal circulation connections throughout the campus, the new addition has been physically joined with the administration building next door through the elevated bridge at the 3rd floor. (in association with NXL Architects).

Client

University of Waterloo

Program

Design/Build
Lecture Theatre
Laboratories
Study Area
Cafe
Classrooms
Offices
Lounge
Meeting Rooms

Features

Designed to LEED Silver standards
Connected to district energy system